Ciasta bezglutenowe umilą nam dietę

 

Czy lubicie jeść ciasto? Odpowiedź jest prosta – kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść przy kawie trochę sernika lub szarlotki. Są jednak wśród nas osoby, które cierpią na nietolerancję gluten, czyli białka znajdującego się między innymi w mące pszennej. Muszą one uważać, by przypadkiem nie spożyć nawet niewielkiej ilości glutenu, gdyż może on być groźny dla ich zdrowia.

Pyszne kakaowe ciasta bez glutenu

kakaowe ciasta bezglutenoweCeliakia, czyli choroba polegająca na nietolerancji glutenu, wymusza określone nawyki żywieniowe i ścisłe przestrzeganie diety. W przeciwnym razie organizm może doznać reakcji alergicznej na gluten, co zazwyczaj kończy się wizytą w szpitalu i koniecznością oddania się pod opiekę lekarzy. Dietę bezglutenową stosują również osoby pragnące oczyścić organizm i wspomóc odchudzanie. Czy muszą one rezygnować z codziennych przyjemności, jak choćby czekoladowe ciasto u cioci? Na szczęście z pomocą przychodzą tu zamienniki, dzięki którym chleby, bułki czy kakaowe ciasta bezglutenowe smakują niemal tak samo, jak tradycyjne wypieki. Osoby, które lubią słodkości, doskonale wiedzą, jak pyszne jest ciasto z dodatkiem kakao, jeśli jednak chcemy wyeliminować gluten z diety, mąkę pszenną musimy zastąpić kokosową lub ryżową. Ciasto będzie równie smaczne, a może nawet zasmakuje nam jeszcze bardziej niż klasyczne. Dieta bezglutenowa nie odbiera więc radości z jedzenia, a wręcz pozwala cieszyć się nowymi smakami. Czekoladowe przysmaki nabiorą nowego charakteru, a my nie będziemy musieli cierpieć z powodu rygorystycznej diety. Zarówno chorzy na celiakię, jak i z innych powodów ograniczający spożycie glutenu z pewnością pokochają swoje ulubione ciasta w nowej, bezglutenowej odsłonie. Są one nie tylko zdrowe, ale i posiadają wyjątkowe walory odżywcze. Jeśli zastanawiamy się, gdzie można nabyć ciasta bez glutenu – większość piekarni czy cukierni ma w swojej ofercie słodkości dla osób na diecie. Warto przy okazji dokonywania zakupów zasięgnąć opinii ekspedienta, który z pewnością doradzi nam, które ciasta mogą nam najbardziej zasmakować. Dzięki temu dieta bezglutenowa nie jest szara i nudna, lecz nabiera prawdziwego smaku.

Pyszne ciasta kakaowe, owocowe czy z kremem śmietankowym – nie wyobrażamy sobie urodzin, imienin i innych jubileuszy bez ich obecności na stole. Jeśli z różnych przyczyn nie możemy spożywać glutenu, warto wypróbować bezglutenowe wersje znanych przysmaków. Z pewnością to ciekawe doświadczenie kulinarne, które może pomóc nam uprzyjemnić i wzbogacić dietetyczne posiłki.