Doskonałe zdrowie dzięki miodom manuka

Większość z nas przepada za naturalną słodką substancją, którą wytwarzają pszczoły miodne z nektaru kwiatów lub soku. Ten naturalny produkt spożywczy warto włączyć do swojej diety, gdyż wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce, dodaje siły, poprawia zdrowie może być wykorzystywany do słodzenia napojów. Każdy gatunek miodu wykazuje prozdrowotne właściwości, jednak na szczególne uznanie zasługuje miód manuka, który staje się bardzo popularny wśród wielu konsumentów. 

Cenne składniki zawarte w miodzie manuka

miód manuka w niskiej cenieJego stosowanie jest sposobem na to, by zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych. Ta naturalna metoda leczenia zyskuje na popularności, gdyż miód manuka wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, poprawia funkcjonowania układu pokarmowego, układu oddechowego, działa korzystnie na skórę. Świetnie sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych, ran oraz zapalenia śluzówki jamy ustnej. Może być wykorzystany w terapii bakteryjnych zakażeń przewodu pokarmowego. Właściwości lecznicze miodu manuka wynikają z zawartości metyloglioksalu, a także związków fenolowych i flawonoidów. Doskonały skład sprawia, że miód manuka wykazuje działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Mimo tego, iż za produkt taki musimy sporo zapłacić, to jednak w wielu sklepach oferowany jest miód manuka w niskiej cenie, dzięki czemu możemy korzystać z jego wyjątkowych właściwości. Skład chemiczny miodu manuka jest zbliżony do składu polskich miodów, jednak charakteryzuje się on doskonałymi właściwościami przeciwutleniającymi, skutecznie wspiera nasz układ immunologiczny w walce z wieloma schorzeniami, a jednocześnie zapobiega występowaniu różnych chorób. Nektar z krzewów manuka charakteryzuje się gorzkim smakiem, wyczuć w nim można nuty wrzosu i ziemi. Skutecznie zwalcza wolne rodniki, działa antyseptycznie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie. Warto włączyć go do swojej diety, gdyż jest on cennym źródłem wielu witamin, składników odżywczych i minerałów, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, wspomaga leczenie wielu schorzeń, może po niego sięgnąć w przypadku zapalenia zatok, gardła i błony śluzowej nosa, a także infekcji przewodu pokarmowego. Łagodzi biegunkę, dolegliwości bólowe brzucha oraz wymioty.

Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga leczenie bezsenności, depresji i nerwicy. Sprawdza się w przypadku zaburzeń układu krążenia, powinny go stosować osoby z chorobą wieńcową, miażdżycą i nadciśnieniem. Działanie miodu manuka zależy od zawartości metyloglioksalu, im większa ilość, tym większe antybakteryjne właściwości. Właściwie dobranie produktu umożliwia leczenie grypy, wrzodów żołądka, trudno gojących się ran, przewlekłych infekcji o podłożu bakteryjnym i wirusowym.