Inkubator lęgowy i warunki w nim

 

Na dużych farmach jajka z zarodkiem nie są wysiadywane przez kurę, lecz wkładane do odpowiedniego inkubatora, aby zapewnić jak największe szanse na wyklucie się zdrowego pisklęcia. Dużo osób zastanawia się nad tym, w jakich warunkach przechowywane są te jajka. Jest to w pełni bezpieczne dla nich, ponieważ hodowcy zależy na ich zdrowiu. W inkubatorach utrzymuje się dobrą temperaturę oraz wilgotność, a także dba o odpowiednie oświetlenie, a raczej jego ograniczenie.

Inkubacja jajka w inkubatorze lęgowym

profesjonalne inkubatory lęgoweHodowcy, którzy stosują inkubatory chcą zapewnić jajkom dokładnie takie same warunki, jak podczas tradycyjnego wysiadywania. To dlatego profesjonalne inkubatory lęgowe mają dużo opcji dotyczących wilgotności, temperatury oraz dostępu światła. Na wilgotność trzeba uważać najbardziej. W inkubatorze powinna wynosić sześćdziesiąt procent. Dzięki temu skorupa jajek będzie mocna i nie pęknie przed czasem, kiedy pisklę będzie poruszało się w jajku. Za mała temperatura powoduje, że skorupa staje się krucha, natomiast zbyt wysoka sprawi, że stanie się miękka. Jajka z zarodkami są bardzo delikatne i sporo różnią się od tych, które znajdują się w naszych lodówkach, a następnie na talerzach. Dobre warunki lęgowe to także utrzymywanie temperatury. Ciało kury w okresie wysiadywania jajek ma podwyższoną temperaturę do trzydziestu trzech stopni Celsjusza. Pamiętajmy, że ptaki są zmiennocieplne. Tyle samo stopni jest w profesjonalnych inkubatorach, poprzez stosowanie w nich kabli grzewczych lub mat. Nie stosuje się żarówek, ponieważ ograniczenie dostępu światła jest bardzo ważne. Jajko wysiadywane przez kwokę nie ma dostępu do dużych ilości światła. Halogeny w inkubatorach są włączane raz na dzień i świecą około pół godziny. Hodowca ma wtedy czas na to, by sprawdzić, w którym jajku znajduje się pisklę. Widać to przez skorupkę. Za duża ilość światła mogłaby osłabić zarodek, dlatego nie prześwietla się jajek za często.

Warunki w inkubatorach są bardzo zbliżone do tych, jakie może zapewnić kwoka swoim jajkom. Ilość jajek poprawnie wyklutych w inkubatorach jest większa, ponieważ ograniczono tam wiele czynników. Kura może w wyniku stresu odejść od jajek na czas nawet dwóch godzin, co skutkuje obniżeniem ich temperatury i wilgotności. Stosując nowoczesne metody nie ma na to szans. Tego typu sprzęty wykorzystuje się od kilku lat i nie zanotowano żadnych anomalii, ani problemów z pisklakami wyklutymi w ten sposób. Jest to neutralne dla ich życia, a także dla zdrowia osób spożywających produkty drobiowe.