Jak drukuje się na folii spożywczej?

Jak drukuje się na folii spożywczej?

Jednym z głównych problemów, z którymi zmagają się producenci żywności, jest wybór właściwej metody zadruku jej opakowań. Na opakowaniach produktów spożywczych, muszą się bowiem znajdować informacje o ich pochodzeniu, terminie ważności i inne ważne informacje. Co więcej, druk na takich opakowaniach, powinien być trwały i widoczny nawet po dłuższym okresie czasu.

Na czym polega druk fleksograficzny?

laminaty z nadrukiem fleksograficznymKażde opakowanie produktu znajdującego się w sprzedaży powinno być odpowiednio opisywane. Szczególnie tyczy się to produktów spożywczych, na których powinny się znajdować ważne z punktu widzenia konsumenta informacje, szczególnie te o terminie produkcji i okresie przydatności do spożycia. Tymczasem, jak się okazuje, naniesienie jakichkolwiek informacji na folie, w które produkty spożywcze są zapakowane najczęściej nie jest zadaniem prostym. Rozwiązaniem okazują się jednak laminaty z nadrukiem fleksograficznym, które stosowane są coraz częściej. Technologia fleksograficzna wydruku pozwala na naniesienie wszystkich informacji o produkcji nawet na opakowanie foliowe, które z natury jest bardzo nierówne. Do zadrukowania takich powierzchni wykorzystuje się specjalne, 8-kolorowe drukarki. Ich cechą charakterystyczną jest fakt, że do drukowania wykorzystują one specjalne powierzchnie drukujące, na przemian wklęsłe oraz wypukłe. Dzięki temu, takie drukarki są w stanie nanosić niezbędne informacje nawet na opakowania z laminatów, które charakteryzują się sporymi nierównościami. Oczywiście jednak, metoda fleksograficzna nie musi być używana jedynie do laminatów spożywczych – bardzo dobrze sprawdzi się ona również w przypadku opakowań plastikowych. Tutaj warto dodać, że laminaty z drukiem naniesionym metodą fleksograficzną cechują się również bardzo wysoką odpornością. Są one odporne miedzy innymi na kontakt z tłuszczem, a także na kontakt z bardzo wysokimi temperaturami. Oczywiście, laminaty z drukiem fleksograficznym maja wszystkie zalety, które cechują zwykłe laminaty do produktów spożywczych. Jest to wiec niezwykle solidny rodzaj opakowania, który zapewnia pełna ochronę zapakowanemu produktowi. Laminaty spożywcze bardzo pozytywnie wpływają również na termin przydatności do spożycia danego produktu, co pozwala ograniczyć zużycie konserwantów.

Producenci żywności, podczas jej produkcji, muszą się mierzyć z wieloma trudnościami. Jedną z poważniejszych jest kwestia nadruku na opakowaniach produktów spożywczych. Nadruki powinny być zawsze czytelne, a z drugiej strony mieć obojętny wpływ na dany produkt.