Jogurt idealny do płatków

 

Kiedy przygotowujemy sobie zdrowe śniadanie, mamy do dyspozycji przynajmniej kilka propozycji śniadaniowych, z których możemy korzystać każdego dnia. Na pewno do jednej z najpopularniejszych z nich należą płatki śniadaniowe, które możemy podawać z wersji mlekiem lub w wersji z jogurtem. Ta druga jest szczególnie przydatna w chwili, kiedy planujemy wziąć nasze płatki jako drugie śniadanie do pracy lub na zajęcia. Dodatkowo, aby nasze śniadanie było zdrowsze, możemy dodać do niego domowy jogurt.

Jak zrobić domowy jogurt?

domowe jogurty do płatkówZaskakująco sporej liczbie osób może wydawać się, że stworzenie domowego jogurtu, który będziemy mogli wykorzystać, na przykład, do naszych płatków śniadaniowych, jest zadaniem trudnym i niemożliwym do wykonania bez posiadania specjalistycznego sprzętu. Szybkie wyszukiwanie informacji w internecie jest w stanie uświadomić nam, że domowe jogurty do płatków jesteśmy w stanie zrobić w naszym mieszkaniu bez konieczności zakupu specjalistycznej jogurtownicy, a także bez większej wiedzy specjalistycznej. Do wykonania jogurtu, którym będziemy mogli polać nasze muesli z otrębami lub płatki kukurydziane, potrzebujemy przede wszystkim dobrej jakości mleko, a także odpowiednie kultury bakterii jogurtowych. Najłatwiejszym wyborem, jeśli chodzi o proces wykonania jogurtu, będzie zakup mleka pasteryzowanego. Jeśli jednak zależy nam na mleku świeżym, w dość szybki sposób przygotujemy je do zaszczepienia, podnosząc jego temperaturę do odpowiedniego poziomu – dzięki czemu pozbywamy się bakterii, znajdujących się w mleku niepasteryzowanym – a następnie schładzając je do temperatury czterdziestu pięciu stopni Celsjusza. Tak przygotowane mleko możemy zaszczepić zakupionymi wcześniej kulturami bakterii. Aby cały proces przebiegł pomyślnie, powinniśmy kierować się ściśle instrukcją, którą znajdziemy na opakowaniu startera. Przy robieniu domowego jogurtu, podczas całego procesu jego szczepienia i ważenia, istotna jest temperatura, do jakiej musimy podnosić lub obniżać, nasze mleko. Warto na pewno mieć termometr kuchenny, który ułatwi nam monitorowanie tego procesu.

Jogurt możemy zrobić w dużym garnku lub słoiku, więc posiadanie urządzenia nazywanego jogurtownicą nie jest koniecznością. Na pewno jest ono w stanie ułatwić nam proces robienia jogurtu, ale jego brak z pewnością niczego nam nie uniemożliwia. Odpowiednio wykonany jogurt bez problemu będzie zdatny do spożycia przez pięć dni, więc możemy zrobić jego większą ilość, bez obawy o szybkie zepsucie się produktu.