Urządzenia do gotowania makaronu

 

Każda profesjonalna kuchnia potrzebuje profesjonalnego sprzętu. Gotowanie makaronu to co codzienność dla wielu restauracji, barów czy stołówek. Cały proces może odbyć się przy pomocy garnków. Jednak zajmuje to więcej czasu niż jest to warte, a samo w sobie wprowadza chaos i zamieszanie do kuchni, i zabiera miejsce na kuchni. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas i przestrzeń warto zainwestować w zakup warnika do makaronu.

Zalety urządzeń do gotowania makaronu

urządzenie do gotowania makaronuWarnik jest to urządzenie do gotowania makaronu, które powinno się znaleźć w każdej profesjonalnej kuchni. Ten rodzaj sprzętu posiada specjalny układ grzewczy, zapewniający optymalny rozkład ciepła, dzięki czemu ciepło jest rozprowadzane równomiernie. Zapewnia to szybkie osiągnięcie pożądanej temperatury oraz późniejszą łatwość w utrzymaniu jej. Posiadają one specjalna komorę, w której zachodzi cały proces gotowania. Dzięki temu makaron przygotowuje się szybko i sprawnie. Odpowiednia temperatura, sprawia że makaron jest sprężysty i nie traci cennych substancji odżywczych podczas obróbki termicznej. Urządzenie do gotowania makaronu sprawdzi się we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych, firmach cateringowych i zakładach produkujących żywność przetworzoną, znacznie przyspieszając przygotowanie makaronu. Zazwyczaj są wykonane ze stali nierdzewnej, a zasilane mogą być prądem lub gazem. Zamontowane w nich termostaty sprawdzają się jako pomoc przy gotowaniu idealnego makaronu al dente. Ceny zaczynają się od około 1200 zł a kończą się na 10 000 zł lub więcej. Cena zależy od firmy jaka ją wyprodukowała i z jakich komponentów została wykonana. Wiele modeli warników posiada automatycznie podnoszony i opuszczany kosz. Jeśli serwujemy wiele dań zawierających makaron, to warnik powinien mieć kilka oddzielnych komór z koszami. Aby utrzymać czystość, urządzenie, jest wyposażone w kraniki odpływowe, które odprowadzają wodę ze zbiornika. Sita można myć pod bieżącą wodą i w ten sposób pozbyć się osadu, który powstał po gotowaniu makaronu.

Zaletą gotowania w warnikach jest szybkie ogrzewanie wody i równomierne rozprowadzenie ciepła. Dzięki temu duże ilości makaronu będą w szybki sposób ugotowane lub ogrzane. Dzięki wynikom wzrasta wydajność pracy i szybkość wydawania posiłków. Urządzenia do gotowania makaronu doskonale sprawdzą się w restauracjach specjalizujących się w kuchni włoskiej, stołówkach, firmach cateringowych i zakładach żywienia masowego. Poza gotowaniem makaronu, warniki, są wykorzystywane przy gotowaniu pierogów lub ryżu.